El PSC demana que s'elabori un pla especial contra les màfies que trafiquen amb pisos per garantir l'accés a l'habitatge i el dret a la propietat


La coordinadora dels diputats i les diputades del PSC, Meritxell Batet / PSC La coordinadora dels diputats i les diputades del PSC, Meritxell Batet / PSC

El Grup Socialista al Congrés ha registrat una proposició no de llei en la qual insta al Govern a “elaborar un Pla Especial de Seguretat contra les màfies que trafiquen amb pisos buits”. Per aquest motiu, la iniciativa socialista demana que s'impulsin en aquest marc “acords amb les Corporacions Locals per incorporar la Policia Local a les labors de vigilància, en l'àmbit de les seves competències, i en cooperació amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional o, en el cas de Catalunya, els Mossos d’Esquadra, per tal de millorar d’aquesta manera els nivells de prevenció; reforçar les labors de recerca i potenciar les labors de captació d'informació i d'elaboració d'intel·ligència específica”. També es demana que s'atengui “als interessos dels titulars dels habitatges i les necessitats dels qui les ocupen de manera efectiva, així com a d'altres persones directament afectades”.

La coordinadora dels diputats i les diputades del PSC, Meritxell Batet, ha deixat clar que el dret a l'habitatge “ha de ser protegit pels poders públics” i que les polítiques que s'adoptin “han de tenir present aquesta perspectiva”. “Hem d'assumir compromisos i mesures que deixin clar que la crisi econòmica va suposar també una crisi social amb un vessant molt rellevant relacionada amb la pèrdua de l'habitatge”. Arran d'aquesta situació, a més, “han anat proliferant màfies organitzades que, a l'ombra de la bombolla immobiliària, ocupen habitatges i cobren per assaltar els pisos buits per extorquir els seus propietaris”. “Detecten un pis buit, entren forçant la porta, enganxen els subministraments, canvien el pany i lliuren la clau als seus nous inquilins en la major part dels casos per rellogar”, ha explicat la diputada.

Batet ha denunciat que moltes administracions públiques “han permès aquesta activitat amb la finalitat de guanyar pau social, i atès que els qui relloguen són persones en molts casos en situació de vulnerabilitat, han consentit i consolidat una pràctica que està fent mal als qui compleixen la Llei i generant un negoci que es reparteixen entre màfies de diferent origen, però que finalment aconsegueixen el mateix resultat: impedir l'actuació ordenada de les administracions públiques i complir les obligacions que com a tals tenen per garantir el dret a l'habitatge”.

D'altra banda, la pnl insta també al Govern de l’Estat a promoure una reforma de la Llei d'Enjudiciament Civil “que prevegi que sempre que es notifiqui una resolució que contingui fixació de data per al llançament o desnonament de primer habitatge, es donarà trasllat d'aquesta resolució als serveis socials competents per raó del territori". Amb aquest trasllat, ha explicat Batet, “els serveis socials podrien comptar amb un coneixement previ i amb la possibilitat d'actuar per evitar situacions irreversibles”, coneixement del que ara mateix manquen habitualment per no comptar amb un itinerari de comunicació entre administracions.